Ratsuhevosten varusteet

Ratsuhevosten varusteissa tulee huomioida useita tekijöitä, jotka vaikuttavat sekä ratsastajan että hevosen ratsastuskokemukseen. Varusteiden valinnassa ja hankinnassa on hyvä huomioida hinnan sekä käyttötarkoituksen lisäksi muun muassa koko, istuvuus, ikä sekä materiaali.

Ratsastuksen eri muodot, kuten kouluratsastus, esteratsastus ja vaeltaminen, vaativat erilaisia ja eri mallisia varusteita sekä ratsastajalta että hevoselta. Oikein valitut ja asianmukaiset tarvikkeet mahdollistavat mukavan ratsastamisen ja takaavat turvallisuuden sekä hevoselle että ratsastajalle missä tahansa ympäristössä. Yleisimpiä ratsuhevoselle tarpeellisia varusteita ovat suitset, satula, loimi ja riimu.

Suitset

Suitset ovat pään ympärille kiinnittyvä ohjaamiseen ja hevosen hallintaan käytettävä varuste. Ne muodostuvat useammista eri osista eli päitsiksi kutsutuista nahkahihnoista ja suukappaleesta, jota sanotaan kuolaimeksi sekä kuolaimeen kiinnitettävistä ohjista.

On tärkeää pitää huolta siitä, että suitset eivät paina tai hierrä hevosta. Hyvin huolletut, oikean kokoiset sekä laadukkaasta materiaalista tehdyt suitset palvelevat niin eläintä kuin ratsastajaakin kaikkein parhaiten. Vaelluksella tai hypätessä on hyvä huomioida ohjien stopparit sekä hyvä pito, jotta suitset eivät liu’u ratsastajan käsistä.

Satula

Satula on hevosen selkään asetettava istuin. Sen käyttöön kuuluu myös ratsastajan jaloille tarkoitetut jalustimet sekä sen kiinnittämiseen tarkoitettu satulavyö.

Satula tulee valita tarkoin käyttötarkoituksen mukaan. Estehyppyyn ja maastoratsastukseen tarvitaan tietynlaiset satulat, kun taas kouluratsastukseen tai islanninhevosella ratsastamiseen toisenlaiset. Yleissatulaksi kutsutaan satulaa, jota voi käyttää useissa eri ratsastusmuodoissa, sillä siinä on yhdistetty useiden eri satuloiden ominaisuuksia.

Loimi

Ratsastusloimi estää hevosen selän hikoilua ja kastumista. Se pitää selän sekä kyljet lämpiminä. Loimikoon saat selville mittaamalla pituuden säkäkorkeuden päältä hännän juureen.

Loimia käytetään myös muihin tarkoituksiin, kuten suojaamaan hevosta eri vuodenaikoina. Loimen hankinnassa tulee siis huomioida eri käyttötarkoitukset. Hyönteisloimi suojaa hevosta kesän aikana hyönteisiltä, talviloimi antaa lämpöä pakkasella ja sadeloimi pitää eläimen kuivana sateelta.

Riimu

Riimu on hevosen taluttamiseen, kouluttamiseen ja paikalleen sitomiseen tarkoitettu päähän sidottava eri osista koostuva varuste, joka muistuttaa suitsia. Se on yleensä valmistettu joko nahasta, nailonista tai narusta. Riimussa, toisin kuin suitsissa, ei ole ollenkaan otsahihnaa tai kuolainta.

Hevoset voivat vahingossa jäädä riimusta kiinni liikkuessaan, minkä vuoksi sitä ei suositella jätettäväksi eläimen päähän sen ollessa laitumella, ellei kyseessä ole vaikeasti kiinniotettava hevonen. Siinä tapauksessa riimun voi jättää kiinni ottamista varten paikalleen.

Varusteiden puhdistus ja huolto

Kaikki ratsastuksessa käytettävät varusteet vaativat säännöllistä huoltoa, jotta ratsastaminen on turvallista sekä hevoselle että ratsastajalle. Toisinaan on hyvä kääntyä asiantuntijoiden puoleen sen sijaan, että tekisi huoltotoimenpiteet itse. Esimerkiksi satulan tulee olla aina hyvin hevosen selkään istuva, jotta muun muassa toppaus on hyvä teetättää satulasepällä. Väärän kokoinen tai liian kulunut ja käytetty satula voi johtaa ontumiseen ja vakaviin selkävaivoihin.

Puhdistamisessa tulee ottaa huomioon varusteen valmistusmateriaali. Hevosten varusteissa löytyy useita eri materiaaleja, kuten nahka, kumi, teräs, puu, rauta, alumiini, muovi ja metalli. Jokaiselle varusteelle on olemassa omat hoito-ohjeet ja välineet sekä puhdistusaineet.

Tietyt varusteet, kuten kuolaimet, tulee puhdistaa aina käytön jälkeen. Niihin jäävä lika voi aiheuttaa hiertymiä, tulehduksia ja haavoja hevosen suuhun sekä suupieliin. Ennen kuolaimien kiinnitystä olisi hyvä lämmittää kuolainta esimerkiksi omassa kädessä tai taskussa, jotta kuolain ei tunnu hevosen suuhun laitettaessa liian kylmältä.

Myös nahkavarusteet puhdistetaan aina käytön jälkeen. Puhdistukseen voi käyttää esimerkiksi satulasaippuaa ja kosteaa sientä. Nahkaisten varusteiden kuivattamista kuivauskaapissa tai patterin päällä ei suositella, sillä materiaali voi alkaa halkeilla ja johtaa varusteiden ennenaikaiseen rikkoutumiseen. Kuolainta ei yleensä irroteta suitsista puhdistamista varten, minkä takia suitsien nahkaisien osien kastumista tulisi pyrkiä välttämään.

hevosen satulointi

Hevosen hoito ja varusteet

Ratsastamisen tavoin myös itse hevosen hoitaminen edellyttää oikeanlaisia ja puhtaita varusteita, jotta eläin pysyy terveenä ja hyväkuntoisena. Hevosen päivittäiseen hoitoon kuuluu yleisen hyvinvoinnin tarkkailun lisäksi harjaaminen sekä kavioiden tarkastus.

Harja on perusvaruste hevosen päivittäiseen hoitoon. Oikeanlainen malli riippuu muun muassa hevosen karvasta ja sen pituudesta sekä siitä, onko karva leikattu. Eläimellä voi myös olla herkkä iho, joka vaikuttaa osaltaan harjan ja harjasten valintaan. Harjaamisen tulisi aina tapahtua myötäkarvaan. Se ei ainoastaan pidä hevosta puhtaana ja sitä kautta terveenä, vaan se edistää myös sen pintaverenkiertoa ja on myös siksi hyväksi eläimelle.

Hikiviilaa myös käytetään ylimääräisen veden poistamiseen hevosen turkin pesemisen jälkeen. Samalla hikiviila poistaa ylimääräisiä irtokarvoja. Lisäksi kaikki hevosen hoidossa käytettävät välineet, kuten kaviokoukut, harjat ja pesusienet, vaativat säännöllisen puhdistuksen tai uuteen vaihtamisen tasaisin väliajoin.

Varusteet ja budjetti

Hevosen hoitaminen, sen kanssa harrastaminen ja ratsastaminen edellyttävät oikeanlaisten varusteiden hankinnan. Ratsuhevoselle varusteita tarjotaan useassa eri hintaluokassa, joten valinnanvaraa löytyy myös rahallisesta näkökulmasta. Turvallisuudesta ei kuitenkaan tule tinkiä eli hyväkuntoiset ja luotettavalta toimijalta hankitut varusteet ovat ratsuhevosen ylläpidon edellytys.

Privacy Policy