Erilaiset satulat

Satula on kaikessa yksinkertaisuudessaan istuin, joka kiinnitetään hevosen selkään auttamaan ratsastajaa pysymään selässä hyvin, tukevasti ja turvallisesti. Satuloista on saatavilla monia eri mallisia ja tarvittava muoto riippuu täysin sen käyttötarkoituksesta sekä eläimestä eli hevosesta tai ponista, jonka selkään se kiinnitetään. Vaikka ratsastaminen ilman tätä välinettä on mahdollista, voidaan sitä silti pitää yhtenä ratsuhevosen tärkeimmistä varusteista.

Satula koostuu mallista riippumatta hyvin samankaltaisista osista. Perustana kaikelle on runko sekä kiinteä istuinosa. Tämän lisäksi satulasta löytyy siivet, satulavyö sekä jalustimet. Tarvittaessa siihen voidaan kiinnittää myös erilaisia lisävarusteita. Satuloiden valmistaminen on ollut kauan käsityön osaamisen taidonnäyte. Vaikka niitä valmistetaan nykyisin myös tehtaissa, moni silti pitää aitoa käsityönä tehtyä satulaa kaikista laadukkaimpana. Satulamateriaalina on perinteisesti ollut nahka, mutta ajan saatossa myös muiden materiaalien ja synteettisten kuitujen käyttö on lisääntynyt.

Satulasta on ratsastajan lisäksi hyötyä myös hevoselle itselleen. Sen ansiosta ratsastajan paino jakautuu tasaisemmin hevosen selälle ja vakaa istuinasento on ratsastaessa paljon miellyttävämpi sekä tasapainottaa niin ratsastajaa kuin hevostakin. Siinä istuessa ratsastaja on optimaalisessa ratsastusasennossa ja hevosen ohjaaminen omilla vartalolla, kuten pohkeilla, istunnalla ja painolla.

Satula

Satulat esteratsastukseen ja maastoihin

Esteratsastussatulaa käytetään nimensä mukaisesti esteratsastukseen, mutta satulaa voidaan hyödyntää myös maastoratsastukseen. Malliltaan estesatulan istuin voi olla suora tai syvempi ja jokainen ratsastaja voi itse kokeilla, kumpi malli sopii parhaiten omaan ratsastustyyliin.

Satulan siivet ovat useimmiten melko lyhyet ja ne ovat hieman eteenpäin suunnatut, jotta ratsastajan polvet saavat hyvän tuen varsinkin hypystä laskeutuessa. Siivekkeiden lisäksi useimmissa estesatuloissa on lisäpolvituet, jotka antavat lisää tukea polville ja pohkeille. Voit valita kiinteät tuet tai säädettävät, joiden avulla satula mukautuu paremmin omiin henkilökohtaisiin mieltymyksiisi ja vaatimuksiisi.

Kouluratsastussatula

Kenties näkyvimpänä erona estesatulaan, on kouluratsastussatula istuimeltaan syvempi sekä siiviltään pidempi ja suorempi. Satulan syvyyteen syynä on, että kouluratsastuksessa ratsastajan tulee päästä syvälle satulaan ja näin ohjaamaan hevosta omalla istunnallaan sekä painollaan. Myös kouluratsastussatuloissa on tavanomaista törmätä erilaisiin polvisuojiin, sillä tyylissä on myös erittäin tärkeää, että ratsastajan pohkeet ja jalat saavat hyvän tuen.

Yleissatula monipuolisiin ratsastusharrastuksiin

Yleissatula on, niin kuin nimikin sen jo sanoo – yleisesti eri ratsastustyyleihin sopiva satula. Yleissatulamallit poikkeavat keskenään hyvinkin paljon toisistaan, vaikka ne ovatkin monikäyttöisiä. Satuloihin on yhdistetty ominaisuuksia muista satulamalleista ja paras tapa valita mieluisa vaihtoehto onkin huomioida, millainen satulan tulee olla ominaisuuksiltaan juuri sinun mieltymyksiisi.

Satula valmistettu nimenomaan islanninhevosia ajatellen

Islanninhevonen on rakenteeltaan hyvin erilainen kuin isommat hevoset, joten sitä varten on kehitetty islanninhevosen anatomiaan paremmin soveltuva satula. Ulkonäöllisesti se muistuttaa pitkälti kouluratsastussatulaa, sillä satulan siivet ovat suorat ja pitemmän malliset. Näiden satuloiden istuimet eivät luonnollisesti ole kovinkaan pitkiä, sillä hevosrodun selkä on varsin lyhyt.

Westernsatula eli lännensatula

Lännensatulan tärkein lähtökohta on vastata karjapaimenten vaatimuksiin. Cowboyn on pystyttävä keskittymään täysin työhönsä satulassa sekä kyettävä ratsastamaan tuntikausia useina päivinä peräkkäin. Helpoiten huomattava ero lännensatulassa on etuosan nuppi, joka auttaa lassottaessa karjaa. Satula on myös paljon perinteistä satulaa raskaampi, mutta toisaalta se jakaa painon niin hyvin pitkin hevosen selkää, että se on yllättävän hellävarainen eläimelle itselleen. Tämän lisäksi muun muassa lajeissa, kuten cutting, reining ja trail, käytetään westernsatuloita.

Muut satulat

Eri lajien ja ratsastustyylien kehittyessä myös tarve erityylisille satuloille kasvoi. Perinteisten ja yleissatuloiden lisäksi saatavilla on myös laukkaratsastus-, barokkiratsastus- ja monte-satuloita. Naistensatulat ovat tuttuja suurelle yleisölle lännen elokuvista, joissa naiset pukeutuneina muhkeisiin mekkoihin ratsastivat molemmat jalat samalla puolella hevosta. Tosin kuten muhkeat mekotkin, ovat naistensatulat hävinneet pitkälti käytöstä – ainakin toistaiseksi. Kehittyneillä satuloilla voidaan myös mahdollistaa vammaisratsastuksen tarpeet ja mahdollistaa upean lajin harrastus myös innokkaille vammaisratsastajille, joille se ei aiemmin ole ollut mahdollista.

Tarvikkeet

Tärkeä osa satuloiden toimivuutta ovat erinomaiset tarvikkeet, joilla sekä ratsastajan että ennen kaikkea eläimen olo saadaan mahdollisimman mukavaksi. Esimerkiksi satulavyöt, joiden muotoilu ja joustavuus oikeissa kohdissa helpottaa hevosen rintakehän painetta ja näin estää kipujen ja hiertymien kehittymistä. Satulavyön lisäksi jalustinhihnat ja jalustimet helpottavat sekä satulaan nousemista, että hevosen ohjaamista. Jalustimien muotoillussa on erittäin tärkeää, että onnettomuustilanteissa eli ratsastajan pudotessa, hänen jalkansa ei jää kiinni jalustimeen ja pääse aiheuttamaan entistä pahempia vammoja. Satulointi aloitetaan satulahuovalla, joka estää hiertymien muodostumista sekä pitää hevosen selän hengittävänä ja siirtää kosteutta pois tehokkaasti. Lisävarusteet, kuten satulatkin, tulee valita ratsastustavan sekä itse hevosen tai ponin koon mukaan.

Onnistuneella satulavalinnalla ratsastaminen on entistä turvallisempaa ja miellyttävämpää niin ratsastajalle itselleen kuin ratsastettavalle hevosellekin. Tiettyyn lajiin soveltuvat satulat ovat erinomainen valinta, mikäli olet keskittynyt esimerkiksi esteratsastukseen. Jos hevosharrastuksesi kattaa useampia eri ratsastustyylejä vaihdellen kouluratsastuksesta, esteisiin ja mahdollisesti jopa maastoratsastukseen, voi yleissatula olla sinulle paras vaihtoehto. Pitämällä hyvää huolta laadukkaista varusteista, ne tulevat kestämään käytössä useiden vuosien ajan.

Privacy Policy